Derfor mener de at denne cruisesesongen har vært tidenes nest beste i nord

PÅ 2. PLASS: Selv om både Alta og Harstad har fått flere cruisbåter på besøk, så er det Nordkapp etter Tromsø som det mest populære cruiseanløpet i Nord-Norge.

PÅ 2. PLASS: Selv om både Alta og Harstad har fått flere cruisbåter på besøk, så er det Nordkapp etter Tromsø som det mest populære cruiseanløpet i Nord-Norge. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Cruise Nord-Norge & Svalbard (CNNS) melder om en strålende cruisesesong.

DEL

(iFinnmark) 2017 ble tidenes nest beste cruiseår for den nordlige cruiseregion, melder CNNS.

Ifølge dem var det 17 prosent flere cruisepassasjerer som steg i land ved 12 ulike havner i forhold til året før.

Totalt ankom 420.000 passasjerer havnene i Nord-Norge og på Svalbard. Selv om antall anløp gikk litt ned. Det betyr at skipene som kommer nordover blir stadig større, etter hvert som eldre skip fases ut. I gjennomsnitt var 1.118 passasjerer, som er opp 16 prosent, ombord i cruiseskip som seilte i Nord-Norge i år.

60 prosent av trafikken gikk til de to største havnene i nord, som er Tromsø og Nordkapp, melder CNNS i sin pressemelding.

– Spesielt gledelig er det imidlertid at økningen fordeler seg over stort sett alle havner i Nord-Norge, med Alta og Harstad som klare vinnere. Blant de største havnene er det særlig Tromsø som utmerker seg, med 23 prosent økning. Tromsø var i 2017 den mest besøkte havnen av alle i Nord-Norge, med Nordkapp som en god nummer to, sier daglig leder Erik Joachimsen i Cruise Nord-Norge og Svalbard i en pressemelding.

Terroreffekt

Joachimsen og Cruise Nord-Norge & Svalbard tror at det er flere faktorer som slår inn, og bidrar til de gode cruisetallene for Nord-Norge og Svalbard. Terrorfrykt i Europa og gunstig norsk valuta er ifølge daglig leder to nøkkelord.

– Det er ikke spesielt gledelig at terrorfrykt sender turister nordover, men dette er realitetene. Derimot er det godt nytt for den eksportnæringen som reiselivet er, at den norske kronen står svakt mot utenlandsk valuta. Det viktigste er nok likevel at vi har et godt produkt, med vakker natur og etterspurte aktiviteter langs hele kysten, sier Joachimsen videre i pressemeldingen.

Snuhavn

Daglig leder har stor tro på fortsatt vekst for cruisetrafikken nordover.

– 2018 blir spennende med tanke på at snuhavnen i Lakselv nå er etablert. Dette gir helt nye muligheter for hele regionen.

Fakta

Cruisestatistikk for Nord-Norge og Svalbard, 2017:

Tromsø: 125.680 (103)

Nordkapp: 124.746 (94)

Lofoten (Leknes og Svolvær): 64.405 (74)

Longyearbyen: 44.336 (44)

Øvrige havner: 61.060 (61)

Totalt: 420.227 (376)

*Antall anløp i parentes.

Artikkeltags