(iFinnmark)

Saken oppdateres

SISTE: iFinnmark får melding om at mobilnettet er tilbake i deler av Alta klokken 21.51.

– Vi er i ferd med å koble mobilnettet opp igjen. Vi fikk beskjed fra politiet om å koble det opp omtrent klokken 2140 og er nå i ferd med å gjøre det, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til iFinnmark.

Eirik Pedersen ved operasjonssentralen i Finnmark politidistrikt forteller at aksjonen fortsatt pågår på flyplassen og at politiet og bombegruppa nok vil jobbe i noen timer fremover.

– Er det gjort noen funn?

– Nei, ingen funn.

Stengt etter bombetrussel

Mobilnettet var koblet ut i underkant av én time etter pålegg fra politiet, kunne informasjonssjef i Telenor, Roald Orheim fortelle til iFinnmark.

– Det pågår en aksjon på Alta lufthavn nå, og vi er pålagt å stenge ned mobilnettet. Vi har da stengt mobilnettet i hele Alta, sa informasjonssjef Orheim i Telenor til iFinnmark onsdag kveld klokken 21.15.

Han siktet til politiaksjonen på Alta lufthavn etter at det inkom en bombetrussel mot et Norwegian-fly onsdag formiddag.

– I den forbindelse har vi fått beskjed om å gjøre området mobildødt.

– Hvorfor er dere bedt om å stenge av?

– Det må politiet svare på, men vi gjør som vi er bedt om. Jeg vil tro de andre operatørene har fått samme beskjed, sa Orheim og fortalte at de holdt det mobildødt i Alta fram til de fikk annen beskjed fra poltiiet.

 

Også Telias mobilnett var nede i Alta.

Når mobilnettet kobles ned, kan man heller ikke mobilnettet til å ringe til nødnumrene.

– Det kan ringes fra et trådløst nett, fra bredbåndstelefoni eller fra en fasttelefon, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Det er rett under 40 av Telenors basestasjoner i Alta som ble berørt etter anmodningen fra politiet, fortalte han. Nødnettet i seg selv ble ikke berørt.

Sikkerhetsmessige årsaker

Politiets operasjonssentral i Finnmark politidistrikt opplyser at det er på bakgrunn av de oppgavene de skal løse på flyplassen i Alta, at mobilnettet ble stengt ned.

– Det er av sikkerhetsmessige årsaker. Det er tiltak som er vurdert og tenkt gjennom, sa politiets operasjonsleder Svein Erik Jacobsen.

På direkte spørsmål om det er fare for mennesker, svarer Jacobsen at det ikke er noen fare så lenge de holder seg utenfor politisperringene. På tidspunktet var det heller ikke gjort indikasjon på funn av en bombe, og utkoblingen av mobilnettet kunne vare i opp til tre timer.

Ingen mistenkte

Personen som meldte inn bombetrusselen gjorde dette via Norwegians kundechat onsdag formiddag rundt klokken 10:30. Politiets operasjonssentral i Finnmark politidistrikt har foreløpig ikke mistenkte i saken.

– Vi har ikke noen indikasjoner eller navn å sette på blokka. Det er et bord vi jobber med, sa Svein Erik Jacobsen til iFinnmark tidligere onsdag kveld.

Tidligere onsdag ble en mann iført håndjern ført bort av den aktuelle flymaskinen på Alta lufthavn. Han hadde ingenting med bombetrusselen å gjøre, men fulgte ikke politiets pålegg da alle passasjerene ble vist ut av flyet.

– Under evakueringen av flyet var det en person som ikke forholdt seg til politiets retningslinjer, sa politiets innsatsleder Anders Bjørke Olssen.

Onsdag kveld bisto Forsvaret med å frakte politiets bombegruppe til flyplassen i Alta. Bombegruppen skal søke gjennom flyet.