(iFinnmark)

– Vi stengte ned mobilnettet på grunn av sikkerheten til mannskapet som jobber der. Dette med tanke på at man kan bruke elektroniske hjelpemidler til å starte det som eventuelt er om bord, altså fjerndetonering, sier operasjonsleder i Finnmark, Eirik Pedersen, til VG.

Mobilnettet i store deler av Alta var nede i omlag én time onsdag kveld mens politiet aksjonerte på lufthava i Alta etter en bombetrussel mot et Norwegian-fly onsdag formiddag.

Det har ikke lyktes iFinnmark å komme i kontakt med operasjonssentralen i Finnmark politidistrikt, men til NTB opplyser de at Alta lufthavn igjen er åpnet og at Norwegian-flyet er klarert.

Dette uten funn av en bombe eller bombeliknende gjenstand.

– Søket er ferdig. Vi har startet en etterforskning for å finne ut hvem som sto bak bombetrusselen. Jeg vil ikke kommentere om vi har noen mistenkte i saken, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen til NTB.

Flyet ble klarert klokken 23.26 onsdag kveld.

LES OGSÅ: Stengte av mobilnettet i Alta etter bombetrussel mot fly

Hittil ingen funn

Mens nettet var nede, ønsket ikke politiet å komme med mange opplysninger om hvorfor de hadde bedt mobiloperatørene om å legge området mobildødt.

Politiets operasjonssentral i Finnmark politidistrikt opplyste at det var på bakgrunn av de oppgavene de skulle løse på flyplassen i Alta, at mobilnettet ble stengt ned.

– Det er av sikkerhetsmessige årsaker. Det er tiltak som er vurdert og tenkt gjennom, sa politiets operasjonsleder Svein Erik Jacobsen.

På direkte spørsmål om det er fare for mennesker, svarte Jacobsen at det ikke er noen fare så lenge de holder seg utenfor politisperringene. På tidspunktet var det heller ikke gjort indikasjon på funn av en bombe, og utkoblingen av mobilnettet kunne vare i opp til tre timer. Det gjorde da det ikke.

 

Politiaksjonen fortsatte likevel etter at mobilnettet ble koblet opp igjen, og lokalt politi og en bombegruppe jobber med å sjekke bagasjen til passasjerene i flyet.

 

Ingen mistenkte

Personen som meldte inn bombetrusselen gjorde dette via Norwegians kundechat onsdag formiddag rundt klokken 10:30. Politiets operasjonssentral i Finnmark politidistrikt har foreløpig ikke mistenkte i saken.

– Vi har ikke noen indikasjoner eller navn å sette på blokka. Det er et bord vi jobber med, sa Svein Erik Jacobsen til iFinnmark tidligere onsdag kveld.

Tidligere onsdag ble en mann iført håndjern ført bort av den aktuelle flymaskinen på Alta lufthavn. Han hadde ingenting med bombetrusselen å gjøre, men fulgte ikke politiets pålegg da alle passasjerene ble vist ut av flyet.

– Under evakueringen av flyet var det en person som ikke forholdt seg til politiets retningslinjer, sa politiets innsatsleder Anders Bjørke Olssen.

Onsdag kveld bisto Forsvaret med å frakte politiets bombegruppe til flyplassen i Alta. Bombegruppen skal søke gjennom flyet.

LES OGSÅ: Her har Forsvaret og bombegruppa landet i Alta: Politiet har pågrepet nysgjerrig mann