(iFinnmark)

En 68 år gammel mann har denne uka sittet i Alta tingrett, tiltalt for overgrep mot sine to barnebarn. Barnebarna var 3 og 5 år da hendelsene skal ha skjedd. Mannen hadde fått flytte inn i kjelleren i huset hvor de to barna bodde.

Vedkommende er naturligvis ikke skyldig før han er dømt. Han nekter for å ha gjort noe seksualisert overfor barna og betegner avhørene som er gjort på barnehuset i Tromsø for «naziavhør».

LES OGSÅ: Bestefaren flyttet inn i kjelleren – så fortalte barna (3) og (5) om seksuelle overgrep

LES OGSÅ: Bestefar tiltalt for overgrep mot 3- og 5-åring: Betegnet avhør i barnehuset som et naziavhør

Det som imidlertid er et faktum: Denne mannen er dømt for et drap i 1977 på en da 14 år gammel jente. Foreldrene kom hjem ved femtiden, og merket ikke noe uvanlig. En søndag morgen ble faren i huset vekket av to av sønnene. De sa at søsteren ikke ville våkne, og hadde blod rundt munnen. Da faren kom inn på datterens soverom, fikk han sitt livs sjokk. Han ringte øyeblikkelig til lensmannen, som straks etter ankom med distriktslegen.

Under alle omstendigheter: Denne mannens forhistorie er nok til å slå fast at han aldri burde vært sluppet ut av fengsel. Strafferammene vi har i Norge klarer ikke å gjenspeile slike bestialske handlinger. Dommen han fikk på 20 år i fengsel og 10 års sikring er en hån mot de etterlatte.

I retten kom det frem at mannen dro på fest og kokte seg middag etter drapet på barnerommet. To dager senere deltok han i en barnebursdag.

LES SAKEN: Bestefaren tiltalt for overgrep mot barnebarn: Tidligere dømt for voldtekt og drap av en 14 år gammel jente i Havøysund

Handlingene ble i retten betegnet som avskyelige. Det er 40 år siden de ble foretatt, men samfunnet må ha vern mot individer som er i stand til å foreta seg slikt. At mannen nå sitter i Alta tingrett tiltalt for seksuelle overgrep mot to barn er en situasjon som aldri burde ha oppstått.

Mannen har drept en 14 år gammel jente på tilnærmet verst tenkelige vis i 1977. Det er fysiske bevis og retten har konkludert. Det ble slått fast at det er gjentakelsesfare. Han burde selvsagt fortsatt vært holdt bak lås og slå, og aldri gitt muligheten til å vende tilbake til samfunnet. Nylig døde Charles Manson i fengsel i USA. Livstid i fengsel bør være livstid i fengsel. At man er på gata igjen etter 20–30 år er ikke holdbart.

Det er generelt altfor lave straffer for overgrep mot barn. Det er åpenbart noe veldig, veldig galt når politimannen Eirik Jensen er dømt til 21 års fengsel for å ha fått seg nytt bad og en reparasjon av en klokke, mens barneovergripere og seksualforbrytere kommer ut og settes i stand til å gjøre nye overgrep. Det finnes en rekke eksempler på overgripere som har flere slike handlinger på samvittigheten. Det er rett og slett en skam!

Det er noe som heter å sone sin straff. Men om man har sittet om så 50 år i fengsel har man aldri sonet sin straff for overgrep mot barn. For ikke å snakke om drap. En mann som er i stand til å drepe en ung jente og misbruke henne med flaske, burde aldri vært sluppet fritt løs. For en slik bestialsk handling, fortjener man å tilbringe hvert sekund som gjenstår av livet bak lås og slå. Og om man bestemmer seg for at straffen på et eller annet tidspunkt er sonet, bør man prøve ut andre metoder, som kastrering. Dette er noe blant andre justisminister Per Willy Amundsen har tatt til orde for.

I Havøysund-saken, hvor gjentakelsesfaren ble betegnet som høy, har samfunnet sviktet. Kanskje har to små barn måttet betale prisen. Det vil vi få vite når Alta tingrett feller sin dom.