Rådmann og tidligere NHO-sjef om Alta: – Vil aldri mer tenke tanken på å legge igjen mine private penger der

VIL IKKE HANDLE: Rådmannen i Nesseby tar til orde for å ikke legge igjen penger i Alta.

VIL IKKE HANDLE: Rådmannen i Nesseby tar til orde for å ikke legge igjen penger i Alta.

Artikkelen er over 2 år gammel

Ordførere og rådmenn barket sammen i Facebook-krangel om handelsboikott av Alta.

DEL

(iFinnmark) Det var etter at ordfører i Nordkapp Kristina Hansen la ut et bilde på Facebook av en reklameavis for «Langhelg i Alta» og skrev «Men pengan våres vil de ha ...», at det tok fyr.

Se hele tråden nederst på siden.

Rådmann i Nesseby Marit Helene Pedersen fulgte opp med å si «vil aldri mer tenke tanken på å legge igjen mine private penger der».

Pedersen er også tidligere NHO-direktør i Finnmark.

– Ble lei meg

– Grunnen til at jeg skrev det, var at jeg som har jobbet 25 år for hele Finnmark, ble lei meg da jeg leste at valgkamplederen i Frp i Alta sa at man i Alta heller ville samarbeide med Troms enn med Finnmarkskysten, sier Marit Helene Pedersen til iFinnmark.

Det var Frps Odd Erling Mikalsen som sa dette til NRK Finnmark.

– Ser du hvilket signal du som tidligere NHO-direktør sender ut, når du skriver en slik kommentar?

– Hvor lenge skal det henge med meg at jeg har vært NHO-direktør? Dessuten er det mine private penger som jeg bruker på hva jeg vil, og jeg mister lysten å dra til Alta og bruke penger der når det er slike holdninger, sier Pedersen.

– Jeg reagerte også på at en i Ap i Alta ville flytte fylkesadministrasjonen til Alta, og at man har en ledig tomt der, sier Marit Helene Pedersen.

LES OGSÅ: Ap-veteran: – Fylkesadministrasjonen må legges til Alta

Bruker pengene lokalt

– En annen ting er at jeg ikke bruker å reise til Alta for å handle. Jeg bruker pengene mine lokalt i Vadsø, sier Marit Helene Pedersen som bor i Vadsø.

– Har du noen planlagte turer eller møter i Alta framover?

– Nei, det har jeg ikke, men hvis det gjennom jobben min som rådmann er møter i Alta, så kommer jeg til å være med der, selvfølgelig. Det som er viktig for meg er å tenke på de arbeidsplassene i Vadsø som er i fare. Det er folk og familier i Vadsø som er bekymret for framtiden, og man ser at husprisene faller.

Marit Helene Pedersens kommentar satte altså sinnene i kok.

– Må klargjøre sin hensikt

Blant dem som reagerte var Bengt Rune Strifeldt, tidligere stortingsrepresentant Kåre Simensen med flere, og debattemperaturen ble etter hvert høy.

– Jeg reagerer fordi vi her har to offentlige personer som til de grader bidrar ytterligere til å skjerpe motsetningen mellom «resten av Finnmark» mot Alta. Hvis det er deres hensikt må de gjerne klargjøre det. Jeg vil råde alle, både oss altaværinger og «resten av Finnmark» til å sette oss ned. Trekk pusten og spør oss selv om det er slik vi vil ha det i fremtiden. Hvis det er det folkelige engasjement om bedre helsetilbud i Alta som provoserer, ja så si det høyt slik som varaordføreren i Hammerfest gjorde, sier Kåre Simensen, avtroppende stortingsrepresentant (Ap).

– Direkte provoserende

Han var en av dem som tok til motmæle.

– Vi politikere kan ikke være i front og rope at vi ikke ønsker å bruke private penger i Alta. Det er med respekt å melde direkte provoserende. Vi politikere kan ikke og må ikke ta fra folk engasjementet om det måtte være hvilken som helst sak. Kanskje vi politikere bør spørre oss selv – har vi lyttet godt nok, har vi gjort det vi kan for å imøtekomme befolkningens ønsker, sier Simensen.

– Ikke ment slik

Nordkapp-ordfører Kristina Hansen sier hennes intensjon ikke var å oppfordre til noen boikott.

– Det var som en liten spøkefull kommentar til det som kom fra lederen i Alta Frp tidligere på dagen, som jeg faktisk synes er trasig. Når han tar til orde for at kyst-Finnmark er kranglefanter og krangler med Alta tok jeg en litt dårlig spøk for å vise at vi faktisk ikke gjør det men er bidragsytere i Alta-samfunnet, sier ordfører Kristina Hansen.

Hun er litt overrasket over hvordan det utviklet seg.

– Jeg var leder i lærerlaget så flere av disse som kastet seg inn i diskusjonen er folk jeg kjenner godt. Jeg tar ikke til orde for noen handelsboikott. Tvert imot tenker jeg at folk samhandler jo, da må ikke politikere gjøre som valgkamplederen i Alta Frp. Jeg har forøvrig aldri uttalt meg om noe slik, og har tenkt det var mitt beste bidrag, sier Hansen.

– Jeg ser Bengt Rune har engasjert seg, og jeg vil oppfordre han til å snakke med sin valgkampleder i lokallaget. Vi trenger ikke slike utspill, avslutter hun.

Se hele tråden ved å klikke på Facebook-posten under.

Artikkeltags