La oss heie på mulighetene

MULIGHETER: Finnmark byr på fantastiske muligheter

MULIGHETER: Finnmark byr på fantastiske muligheter Foto:

Befolkningstallene synker, pendlertallet øker, men det er også mange lyspunkt i tilværelsen for Finnmark.

DEL

Ukeslutt  (iFinnmark) Befolkningstall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at samtlige kommuner i Finnmark, unntatt Båtsfjord, Berlevåg og Karasjok, opplevde nedgang i andre kvartal. Dette viser en dramatisk trend som ikke ser ut til å snu.

LES OGSÅ: Folket rømmer fra Finnmark. Her er fallet størst: – Dette her var virkelig store tall

Samtidig varsler næringslivet om en stigende bekymring for at stadig flere nøkkelstillinger i så vel det private som det offentlige næringsliv bekles av pendlere eller forsvinner ut av fylket. Fra olje- og gassvirksomheten i nord viser den ferskeste rapporten at pendlingen har steget til oppsiktsvekkende 45 prosent mot 24 prosent da aktivitetene i nord var på topp i 2015.

– Direktøren for Helse Finnmark pendler, de viktigste toppene i Forsvaret er pendlere, direktøren på Hammerfest LNG er pendler. Dette er bare noen av eksemplene, sa Kimek-direktør Greger Mannsverk da Olje- og energiminister Tina Bru denne uken var i Hammerfest.

-Man bygger ikke samfunn når alle sjefene er pendlere, var den tydelige beskjeden til ministeren.

Som fylkets største avis har vi ambisjoner om å dekke over det meste som skjer, men også vi sliter med utfordringer når det kommer til rekruttering. Det finnes ikke flust av journalistspirer med kjennskap til lokalmiljøene, som ønsker å bli i Finnmark. Vi søker stadig etter frilansere og folk med lokalt nettverk, men det er ikke til å komme unna at også vi har en stab som består av tilflyttere.

Enda godt er det. For heldigvis opplever også vi at enkelte søringer trekkes mot alt det flotte Finnmark har å by på. De som søker på stillinger hos oss får et ganske naturlig spørsmål; Hvorfor vil du til Finnmark?

Svaret er alltid det samme. Her finnes muligheter man ikke har andre steder i landet. Det er gode karrieremuligheter, det er unike muligheter for læring, og det er fantastisk natur.

De siste ukene har vi på plass to nye journalister fra henholdsvis Stavanger og Oslo i både vest og Øst-Finnmark. I mediebransjen er det et kjent problem at mange velger jobber i storbyer framfor i lokalavis. Og det er derfor en glede å se at våre nye tilskudd treffer ganske så riktig med sine beskrivelser av Finnmark så langt. .

– Det var en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg. Jeg anbefaler alle å prøve det, og skjønner ikke hvorfor ikke flere gjør det egentlig, sier vår journalist Malene Storrusten (32) om sin nye tilværelse som iFinnmarks reporter i Vadsø.

Solveig Eriksen (25) og Malene Storrusten (32) er iFinnmarks ferskeste journalister

Solveig Eriksen (25) og Malene Storrusten (32) er iFinnmarks ferskeste journalister

På Hammerfest-kontoret har vi fått på plass Solveig Eriksen (25).

-Alle jeg snakket med var kjempegira da jeg fortalte at jeg skulle til Finnmark. Jeg har aldri vært lenger nord enn Trondheim og dette blir litt av et eventyr, fastslår Solveig.

Med et særlig fokus på fraflytting og utfordringer er det jo desto viktigere at vi ikke glemmer hvor stor effekt framsnakking og fokus på det positive kan ha. Vi kan bli enda bedre til å fortelle suksesshistoriene til de som lykkes, og trives med å leve i Finnmark. Det er mange som ikke kunne tenke seg et bedre sted å bo, et tryggere sted for barna å vokse opp, og en flottere natur å tilbringe fritiden i.

Og det er store muligheter for å skape sin egen suksess, noe 20 år gamle Sebastian Riel-Saua i Porsanger er et stjerneeksempel på.

Den unge gründeren med 43 ansatte, driver entreprenørfirma og har oppdrag over hele fylket. Nylig sikret han seg nye brøyteoppdrag, og har en forfriskende holdning til sitt eget arbeid:

– Man må dra dit oppdragene er, og der man kan tjene penger.

Det samme tenker Nils Henrik Sara i Alta, som har investert 14 millioner i å utvikle sesongbedriften Sami Siida til å bli en helårsbedrift med fokus på å formidle samisk kultur og Finnmark-natur året rundt.

Distrikt- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland fikk med egne øyne oppleve den samiske reiselivsbedriften da hun besøkte Alta som del av programmet for besøk i Finnmark denne uken.

– Vi ser dollar i nordlyset, sier Nils Henrik Sara, og ber innstendig om at også lokalbefolkningen vil benytte seg av tilbudet.

Det er slike gründere og holdninger som er med på å skape bolyst, vekst, velstand og entusiasme i hele Finnmark. Og vi må applaudere de som tør å satse, og de som bygger sine egne livsverk.

Det er tross alt mange som ser at det finnes store muligheter her vi bor.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken