(iFinnmark)

Musikerkollega og Lars Rune Rebbestad i Hammerfest sier det var hardt å motta beskjeden fra familien.

– Vi har kjent hverandre og har vært venner i tett oppunder 30 år. Vi spilte inn en ny White Canyon-låt den 22. oktober i fjor. Det ble den siste innspillingen til både Kjell Arnesen og Ivan Jonas. Det hadde jeg ikke tenkt, mens vi satt i studio, sier Rebbestad ettertenksomt.

– Selv om Ivan hadde vært sjuk en stund, hadde han nemlig ikke gitt opp. Han hadde alltid noe på gang. Og han har klart det kunstykket å være aktuell musikalsk gjennom tre tiår, sier Rebbestad.

– Først med Silverstone, så lokale prosjektet, 90-tallet med White Canyon, før han på 2000-tallet hadde solokariere, var med i Grand Prix, før han på slutten har reist rundt som en livat og populær trubadur.

– Hvordan var han som person?

– Han var en av mine nærmeste venner. Veldig lojal. En mangfoldig fyr. Vi har hatt våre krasjer, ups and downs, men det har aldri vært tvil om at vi hadde et rikt vennskap. Til han kunne man si hva man tenkte. Vi hjalp hverandre. Og Ivan var en fantastisk familiemann, som var mye sammen med yngstesønnen sin Olver, sier Lars Rune Rebbestad.

Ut i verden med White Canyon

Musikerkollega fra White Canyon, Borghild Bang, sier hun vil savne dypt sin nære venn og musikalske parhest.

– Jeg har problemer med å forstå det. Det har ikke gått opp for meg at han er borte. Det kom som et sjokk på meg. Jeg visste at han ikke var helt i form. Men trodde ikke han skulle gå bort. 57 er ingen alder. Dette er kjempetungt, sier Bang.

– Hvordan minnes du Ivan Jonas?

– Jeg har så mange gode minner fra turnébussen, og den interne humoren. Vi kunne bare se på hverandre, si «nummer 17», og så startet gapskratten! Han var en av guttene i White Canyon. Jeg også, selv om jeg var jente. Det var en tid med mye humor og latter. Men vi var nødt til å gi gass. Og vi elsket å stå på scenen i lag, forteller Borghild Bang.

De har bevart vennskapet hele veien.

– Helt til det siste kunne det komme en tekstmelding fra ham halv tolv på kvelden: «Er du våken?». Og det var jeg bestandig, så da ble det latter, humor og lange telefonsamtaler til langt på natt. «Hør, Borghild!», sa han, og så spilte han gitar fra arbeidsrommet sitt i Viekker i Børselv med nye musikalske ideer. Så det er et kjempetap for musikkverden at han nå er borte, sier Borghild Bang.

Hun har mange gode minner.

– Det var med White Canyon vi rakk lengst. Vi fikk gi ut plate i USA og fikk listeplasseringer der, det er det ikke mange norske artister forunt. Det er sånne minner du aldri glemmer. Ivan hadde også låter som havnet på norsktoppen.

– Verden har blitt et litt stillere sted

De siste årene har Ivan Jonas bodd i Børselv i Porsanger sammen med samboeren Marit Hesjevoll og deres sønn Olver. Ivan Jonas har blant annet gjort seg bemerket i kampen for Børselv skole.

Jonas har også hatt en trubadur-duo med Lakselv-mannen Bjørn-Arne Johansen

– Vi traff hverandre gjennom musikken og felles kjente. Vi har spilt sammen som trubadurer siden tidlig på 2000-tallet. Det begynte med at Jeg, Ivan og trommeslager Tony Gundersen bare hoppet opp på scenen under et arrangement. Ivan styrte showet, og vi fulgte på, mimrer Bjørn- Arne Johansen.

– Hvordan var han som person?

– Han var en utrolig hysterisk morsom type til tiden. Han var en blid og utrolig hyggelig mann. Så dette er bare ufattelig trist. Jeg har ikke annet ord å sette på det. Verden blir nå et litt stillere sted.

SE VIDEO: White Canyon - Our Love is Not Perfect (1992)

 

SE VIDEO: Ivan Jonas i Grand Prix i 2004