(iFinnmark)

«Nord-Norge har blitt en sterkere landsdel med Høyre i regjering, fordi vi tror på Nord-Norge», skriver statsminister Erna Solberg og Erlend Svardal Bøe, førstekandidat til Stortinget for Høyre i Troms, i en kronikk på Nordnorsk Debatt i Nordlys.

Lignende begeistrede hyllester av egen innsats finner vi i flere nordnorske aviser i disse dager, der Høyres lokale førstekandidater i Finnmark (Vetle Langedahl) og Nordland (Bård Ludvig Thorheim) har fått lov til å signere sammen med statsministeren.

Til tross for pinlig selvskryt som dette, og tonnevis med valgflesk opp gjennom årene: Hva Høyre står for vet vi godt fra tidligere. Solidaritet med distriktene generelt og Nord-Norge spesielt har aldri vært noen fanesak for dem; historien har vist oss at Høyre og deres støttespillere i enhver sammenheng og til alle tider har logret ydmykt for redere og ranere med hvit snipp. Småfolkets talsmenn har de aldri vært. Kolonitanken har alltid vært rådende og lever åpenbart fortsatt i beste velgående; det gjelder å hente ut ressursene fra de såkalte «utkantene» og bringe verdiene «hjem» til sør. Så billig som mulig. Skuffende nok til lydig og ivrig applaus også fra våre «egne» nordnorske representanter, som gang på gang har vist oss at lojaliteten er større til partiledelsen og regjeringen i sør enn til folket her nord, som har valgt dem til å tale sin sak.

Et godt bilde på hvor svært mye av verdiene til slutt ender opp, får vi når vi på nettsidene til NRK kan lese at Bærum, av alle steder, nå befinner seg på femteplass på lista over Norges største fiskerikommuner, ifølge en fersk rapport fra Nofima. Slett ikke verst av en kommune med bare 3 registrerte fiskere! Selv om det heller ikke ligger mange sjarker og torsketrålere utenfor Aker Brygge, og er heller smått med fiskebruk og oppdrettsanlegg i Frognerkilen og Bjørvika, følger Oslo kommune hakk i hæl med sin syvendeplass på den samme lista. Og fra tidligere har vi jo sett at en kjent aviskommentator, med kontoradresse Akersgata, ved hjelp av nøye utvalgt tallmateriale fra Statistisk Sentralbyrå har påvist at Oslo Lufthavn Gardermoen alene har større fiskerieksport enn hele Vestlandet til sammen!

En slags omvendt variant, riktignok – men kom ikke her og fortell at ikke Høyre-regjeringens distriktspolitikk fungerer etter hensikten...