(iFinnmark)

Fylkesrådmann Øystein Ruud og økonomi- og analysesjef Ole Stian Søyseth i Finnmark fylkeskommune er blant passasjerene som måtte belage seg på at deres reiseplaner for dagen endres etter bombetrusselen onsdag.

– Jeg har stått fast av mange årsaker i Finnmark. Det er første gang i mitt liv at jeg er bombefast. Jeg har vært med på mange kanselleringer hvor jeg har vært frustrert over å ikke vite årsaken til kanselleringen, men dette i dag er forståelig, sier Ruud.

– Hva tenker du om trusselen i dag?

– Alvorlig. Jeg har full forståelse for at myndighetene tar bombetrusselen på alvor, og sender opp en bombegruppe fra Oslo som skal undersøke dette nærmere.

Lang ferd videre

Ferden som startet i Tromsø og skulle videre til Vadsø, med mellomlanding i Alta, blir dermed noe annet onsdag

– Det blir buss til Honningsvåg, og det går forhåpentligvis fly klokken 11.00 i kveld, sier Ruud.

Han mener seg godt informert på flyplassen i Alta.

– Vi fikk informasjon i bagasjehallen om det som skjer.

Han forteller at det ellers er rolige tilstander på flyplassen onsdag ettermiddag.

Det var onsdag rundt klokken 10.30 at bombetrusselen ble framsatt i forbindelse med et Norwegian-fly på vei til Alta. En person påsto at han var om bord på flyet og hadde en bombe med seg.

LES OGSÅ: Trusselen ble sendt inn via kundechat: – Vi tar selvsagt dette svært alvorlig

Smekkfulle hoteller

Ruud var blant de heldige som fikk reise på samme dag. Andre passasjerer måtte belage seg på å ta inn på hotell, men ikke alle fikk ei seng i sentrum.

– Vi er helt fullbooket. Det er både på grunn av flykaoset, også er det ungt entreprenørskap i tillegg. Så er det de fra ungt entreprenørskap som har mye av rommene. Vi har hatt en del folk som har ringt å ikke fått plass her, sier Inga Jakobsen, resepsjonist på Thon Hotel Alta.

Heller ikke på Scandic Alta er det ledige rom, men det har ikke vært mangel på forespørsler.

– Mars er stort sett alltid en presset periode hos oss når det kommer til konferanseaktivitet. Så når kaoset tiltok, var vi allerede fullbooket. Første tre uken i mars er alltid det. Normalt sett har vi alltid ledig, så det var uheldig at det skulle inntreffe samtidig, sier hotelldirektør Jevgeni Mlinnikov.

Ingen av Norwegians passasjerer trenger overnatting, ifølge presseansvarlig i Norwegian Andreas Hjørnholm. iFinnmark erfarer at noen Widerøe-passasjerer måtte overnatte.

Norwegian: – Venter på
at politiet frigir flyet

Norwegian-flyet ble tilbakeholdt av politiet. Flyselskapet vil gjøre så godt de kan når det gjelder å få passasjerer videre, sier presseansvarlig hos Norwegian, Andreas Jørnholm.

– Flyet ble tilbakeholdt av politiet, og det ble forsinkelser dessverre. Flyet skulle vært tilbake i Oslo i ettermiddag. Vi vil forsøke å få passasjerene videre så godt som mulig fra Alta og ut.

– Hvordan påvirker dette trafikken videre?

– Det er bare en avgang fra Alta til Gardermoen med Norwegian i dag. Den skulle gått klokken 12.00, men er utsatt til i aften. Vi venter på at politiet frigir flyet til oss i kveld, sier Jørnholm.

Widerøe: – Kan verken
lande eller ta av

Også Widerøes passasjerer må finne seg i endringer onsdag som følge av trusselen.

– Alta lufthavn er stengt. Så det er klart det påvirker trafikken vår. Vi kan verken lande eller ta av der, sier pressekontakt Catharina Solli.

Hun kan videre fortelle at to av flygingene har fått destinasjon Lakselv i stedet. Bakketransport blir det også, som fylkesrådmann Ruud fortalte om.

– Det blir bakketransport til Honningsvåg på noen av passasjerene, som skal til Mehamn, Vadsø og Båtsfjord. Det flys fra Honningsvåg til Mehamn og Vadsø. Folk blir også booket om til avganger i morgen, forteller Solli.

Situasjonen er lei, sier hun.

– Dette er leit, men uforskyldt. Vi må beklage at det blir lengre reise for passasjerene våre, men vi ivaretar dem etter beste evne.

SAS: – Omdirigerte fly til Lakselv

Også SAS måtte gjøre endringer:

– Ett fly som skulle landet 14.50 i dag ble dirigert til Lakselv. Passasjerer ble så kjørt med buss fra Lakselv til Alta, sier pressekontakt Randi Baasch.

På spørsmål om hva som skjer videre, sier hun at et fly står i Tromsø og skal til Alta klokken 22.00.

– Vi avventer situasjonen.