(iFinnmark)

Leser at Sylvi Jane Husebye undrer seg over om Klinikk Alta er grunnen til helseforetakets dårlige økonomi? Klinikk Alta er det hun bevisst kaller Alta Nærsykehus gjennom teksten, en tittel jeg har skjønt at styret i Finnmarkssykehuset er anmodet om å ikke bruke siden det ikke er sykehus i Alta.

Les også

Ikke mobb Finnmarkssykehuset vårt!

Som pasient ble jeg av fastlege søkt til koloskopi, min fastlegevikar søkte og avsluttet med å si følgende: «Denne undersøkelsen får du jo her». Jaha, okay, tror deg på det.

Etter en uke blir jeg en fredag ettermiddag oppringt fra Hammerfest som kan tilby meg time på førstkommende mandag. Etter å ha levd i snart 50 år, så vet jeg at vinteren kan være krevende tid for å reise til Hammerfest og andre plasser i vårt fylke. Jeg vet også at den forhatte VargsundXpressen ofte er beste alternativet for syke mennesker. Når bussen ikke går, er du ofte heldig om kommer deg fram.

Jeg spurte om det var mulig å få denne undersøkelsen i Alta. 15 ukers ventetid var svaret. Er du alvorlig syk, er 15 uker lenge å vente. Eller hva mener du, Sylvi Jane Husebye?

Søndag kommer og det er uvær, slik det ofte er i januar måned. Så vi spør en nabo med 4x4 om å kjøre oss til den forhatte VargsundXpressen. Planen er å overnatte på hotell i Hammerfest. Jeg har etter instruks startet magetømming. Denne skal være påbegynt etter frokost, dagen før. Det er umulig å reise med buss da bussen visstnok skal stoppe mens kunden er inne på toalettet. Da kan det bli bra mange stopp før busspassasjerene er i Hammerfest. Og ikke er de andre passasjerene veldig glad for det vil jeg tro?

15 minutter før planlagt avreise, ringer naboen «tror ikke det er verdt å ta sjansen på kjøring i dag». Jeg sier meg enig. Ser ikke bassengbygget eller nabohusene innimellom vindkulene som kommer. Sjåføren vår forsøkte å ringe båten, men fikk ikke svar. Kona ringer alle avdelinger på sykehuset, etter hvert svare en ansatt at vi bør prøve å reise til Hammerfest dagen etter: «Ring fra båten når de åpner på avdelingen, og si at du er forsinket».

Ok, mandag er veien stengt til huset vårt. Jeg ringer 175, snakker med en dame som sier veien er åpen på Sennalandet, men tror nok den er stengt innen kort tid. Og hun er ingen spåkvinne, men er kjent i Troms og Finnmark fylke. Ok. Ringer igjen til brøytehjelp uten å få svar. Etter hvert er båten kansellert, og veien stenges først på Sennalandet, og kort tid senere i Kvalsund.

Kona ringer til Helse Norge og får beskjed at bytte av behandlingssted er mulig, søk etter alternativer. Harstad har da 3 uker ventetid. Og Tromsø 7 uker. Hun ringer da Hammerfest sykehus og sier hva Helse Norge sier. De må sende over henvisning fra lege. Da svarer denne personen hun snakker med at det er mulig å få time hos Klinikk Alta om 4 uker.

Jeg sier ja når kona spør meg, jeg er utslitt etter faste, og magetømming. Egentlig ønsket jeg undersøkelsen dit pepper gror. Men fastlegevikaren sa under konsultasjonen at dette var spesielt viktig siden kreft med mer er kjent i familien min.

Den dagen jeg fikk undersøkelse ved Klinikk Alta, vi brukte 3 timer fra vi reiste hjemmefra i stedet for 13–15 timer som når jeg har reist på undersøkelse hos Hammerfest sykehus. Det er flere grunner til at jeg har valgt å kjøre selv, uten å komme inn på det her. Men en kompleks helse setter noen ganger begrensninger for kollektiv transport med buss. Jeg har også overnattet privat i Hammerfest, da hjemturen ikke lot seg gjennomføre den dagen.

Sylvi Jane Husebye: Jeg ser du bevisst bruker begrepet Alta Nærsykehus, hvorfor gjør du det? Er det for å fremstille altaværingen for kravstor? At vi skal ha mere enn hva vi har i dag? Du nedsnakker syke mennesker og sår tvil om deres behov for helsehjelp.

Du skriver følgende: «Det er ingen hemmelighet at Strifeldt og mange fra hans hjemmekommune har nedsnakket Finnmarkssykehuset lenge. Målet for Alta har lenge vært å få et eget sykehus. Finnmarkssykehusets Alta nærsykehus sto ferdig i 2019. Men ennå ser det ut til å være vanskelig å få altaværinger selv til å velge Finnmarkssykehuset. Eller så er de så friske at de egentlig ikke trenger et nærsykehus.»

Og igjen sår du tvil om helsa til «altaværingen». Hvem er i denne gruppen? Er det de fra Kautokeino, burfjordingen, eller de fra Porsanger som også bruker tilbudet i Alta når de blir syk? Skjønner du har et behov for å provosere. Det skaper klikk på iFinnmark, Nordnorsk debatt mfl.

Vi har fått en eks-ordfører på stortinget som nekter å samarbeide med andre politikere som ønsker bedre tilbud ved Klinikk Alta. Hun snakker om grønt skifte, og viktigheten av dette. Men de sier samtidig ja til daglig transport av syke, skadde og døende mennesker. Da er det ikke så viktig å tenke miljøvennlig?

Dette over minst en 40 års periode. Du og flere andre folkevalgte ønsker å ta vekk VargsundXpressen, som for mange er det eneste behagelig reisetilbud til sykehuset. Et tilbud der du kan reise deg opp dersom det verker i hofta og endre stilling. Der du kan okkupere en hel seterad om det ikke er for mye folk. Det er nå eldre mennesker som må reise tidlig morgen klokka 0330-0430, og som ikke kommer hjem før leggetid. Politikere snakker lite om belastning for eldre og syke mennesker ved at de må opp om natta for å reise til konsultasjoner i Hammerfest.

Du skriver følgende: «Jo, man skal investere i helse! Men hvis folk ikke bruker tilbudet, kunne de helsekronene vært brukt et annet sted?» Da må du få et faktisk tilbud ved Klinikk Alta, ikke få et tilbud ved Hammerfest sykehus, som du ikke kommer deg til på vinteren.