(iFinnmark)

Hvorfor i alle dager bestille en meningsmåling om hvilken by som skal bli fylkeshovedstad ved oppdelingen av Troms og Finnmark? Og hvordan i alle dager kan dere «feire» på førstesiden at flertallet av finnmarkinger (37 prosent) vil ha Alta som ny fylkeshovedstad?

Hvordan i alle dager kan dere fremme slike «nyheter» for å øke splittelsen i Finnmark mer enn den allerede er?

Og hvorfor i alle dager presentere «sårede» stortingskandidater fra Alta som ikke fikk sitt kandidatur i stedet for å reise spørsmålet: Hvordan kunne dette skje?

Enkel nyhetsformidling sier at spørsmålene hvem, hva, hvor og når er viktige. Men det viktigste er hvordan og hvorfor.

Som tidligere journalist i FD er jeg skremt. Skremt over hvordan Finnmark Dagblad kan være med på å fremme en splittelse i stedet for å ivre for et samarbeid. Dere lager en politisk støy mye verre enn både Alta-saken og sykehus-saken til sammen klarte å lage.

Dere fremmer et ytterligere hat mot Alta. Og dere fremmer ytterligere mistillit mellom Alta-politikere og Finnmarks-politikere utenfor Alta.

Den mistilliten er det dere etter min mening burde tatt fatt i. Alta er like viktig for et fremtidig Finnmark som de andre kommuner er. Og det er for en politisk interessert person sårt å se at finnmarkspolitikere utenfor Alta i mange tilfeller er villig til å trå svært langt til å unngå altaværinger på Stortingslister og også på fylkestingslister.

Men de skylder seg selv, og får god hjelp fra Finnmark Dagblad. Å fronte sitt eget hjemsted som stortingspolitiker og som fylkespolitiker får frem en enorm forsvarsstrategi utenfor Alta. Da vegrer andre seg for å fremme en altaværing i posisjon. Hvorfor denne frykten for Alta i posisjon har oppstått, ville vært en mye bedre undersøkende journalistikk. Kanskje ville det også fremmet en vilje fra Alta-politikerne til å se seg selv litt i speilet.

Vi er ikke flere mennesker i Finnmark enn at vi må samarbeide om utviklingen i fylket vårt. På det laget bør vi også ha toneangivende media. Spør du meg – som du som redaktør neppe gjør – så har FD sviktet fullstendig der.

Makt- og eie-behovet fra enkelte Alta-politikere synes ingen ende å ta. Og FD spiller med på dette laget så godt de kan – av og til med en «merknad» (bevisst litt overdrevet) fra andre Finnmarks-politikere om hvordan de reagerer.

Skjerp dere i FD – før dere blir en avis helt uten lesere utenfor Alta.