(iFinnmark)

Er det bare jeg som savner et NRK Finnmark? Er det flere som ønsker reportasjer fra hele fylket, både i Finnmarkssendinga og Nordnytt? Når man ser de siste årene og hvor mye som er blitt forbigått i stillhet fra NRK Finnmark, så sier det meg at noe er riv ruskende galt i NRKs prioriteringer. Det vi ser i dag – beklager å si det – er en skam og et lavmål å servere Finnmarks befolkning.

I et leserbrev i FD 12.09.16 gikk distriktsdirektør i NRK Grethe Gynn-Johnsen, ut med en forsvarstale for distriktsredaktøren og regionredaktøren, om flytting av enda flere stillinger fra Vadsø, som til da hadde vært, eller skulle være, et godt andrekontor her i Finnmark. Ja det var lovnaden etter at NRK Vadsø ble lagt ned som hovedkontor, og bygd opp i Alta. I tillegg skulle NRK bygge opp både i Hammerfest og Honningsvåg, det var ikke måte på hvor flott NRK skulle bli for oss rundt i Finnmark.

For meg sa leserbrevet en god del, men det rareste i forsvarstalen fra distriktsdirektøren var at i østfylket ville det bli færre folk. For meg en meget merkelig uttalelse, hva visste hun?

”Da er det dessverre ikke alltid at gårsdagens løsninger er det riktige svar på framtidens utfordringer”, stod det i artikkelen. Det kan stemme, men utviklingen de siste årene i NRK Finnmark har slettes ikke vært noen gode løsninger for oss, verken i øst eller vest, med unntak av kommunen hovedkontoret ligger i, vil jeg tro.

NRK-ledelsen ønsket seg den gang flere nasjonale programmer fra hele fylket og Nord-Norge forøvrig, og henviste også til en fersk markedsundersøkelse i Finnmark, som sa at publikum i øst hadde et solid og godt forhold til NRKs tilbud. Var det derfor de la ned stillinger der?

At lyttere i vest ikke var like begeistret, var vel som forventet. NRK skulle styrkes i vest fikk vi høre, men hva har skjedd? At NRK nå i vår digitale verden, sitter med et oppblåst og overdimensjonert hovedkontor i Alta, når det gjelder stillinger, der de jakter på reportasjestoff fra Alta, og når vi vet at Finnmarkssendinga har mistet mange lyttere, – ja da begriper jeg ikke at NRK lar det fortsette på denne måten.

Nå skriver vi 2021, kanskje på tide å legge om, legge ned hovedkontoret, i hvert fall slanke det kraftig og fordele stillinger til de mindre kontorene. Gjør kontorene litt mer likeverdige, lag innslag til Nordnytt fra steder rundt i Finnmark – hvor vanskelig kan det være for NRK, hva hindrer dere? Å spille plater med tanketom skravling imellom, kan kanskje også klares fra andre steder i Finnmark?

Nedleggelsen i øst var nok godt planlagt, og de få journaliststillingene rundt i Finnmark i dag ser ut til å bli holdt på et absolutt minimum. Det er langt mellom lovnadene jeg leste i 2012 og 2016 og det produktet NRK Finnmark er blitt.

Beklager NRK – men hvordan kan dere være bekjent av det som Finnmarks befolkning blir servert av dere i dag?