Den nye normalen?

Hva skjer nå da? Når samfunnet skal åpnes igjen.

DEL

Meninger (iFinnmark) Denne uken kom den gledelige nyheten om at arbeidsplassen min nå åpner for at vi i iFinnmark får muligheten til å returnere til kontorene våre fra og med neste uke. Vi skal naturligvis holde avstand, vaske hender, ikke nyse på hverandre og alt det der, men vi skal altså i likhet med mange andre bransjer få lov til å sakte, men sikkert, vende tilbake til normalen.

Men hva er egentlig den nye normalen? Og blir ting som de en gang var?

Det er jo er knyttet en viss spenning til hvordan hverdagen skal bli, når den eneste personen i samme rom man stort sett har snakket med disse siste ukene, er iPhone-Siri.

Det er underlig hvor tilpasningsdyktige vi mennesker egentlig er. De siste ukene har de fleste av oss kommunisert med familie, venner og kolleger via internett. Det skal virkelig bli godt å kunne gå til frisøren, fastlegen, kiropraktoren eller naboen igjen. Og er vi heldige kan vi snart gå på konserter, kino, restauranter og treningssentre også.

Men, med fare for å terge på meg noen, må jeg ærlig innrømme at jeg faktisk også har kost meg disse siste ukene.

Og når jeg sier det til folk, er det overraskende mange som sier seg enige.

Mange har aldri hatt det så rent og ryddig hjemme. Noen har spist god mat og drukket vin på kvelder, vel vitende om at de ikke skal flytte seg særlig lengre enn fra soverommet og inn i stua når arbeidsdagen starter. Folk forteller at de har gått lange turer, alene eller med én annen. Uten å møte ett eneste menneske. Veldig deilig og befriende å kunne reflektere over ting i ro og fred.

I en periode.

Andre sier at de endelig har fått lest bøker, noe mange er glad i, men sjelden har funnet tid til de siste årene. Det er også de som har hatt veldig hyggelige kvelder med venner og kolleger på internett, og når folk begynner å bli slitsomme, eller har drukket for mye øl på fredagspilsen, er det jo bare å logge seg bort. Man kan jo da logge seg på en annen fest eller kose seg i sitt eget selskap.

Fint det også, men når sant skal sies kan det jo bli litt mye av det gode også.

Selv har jeg venner som både har havnet på legevakta etter hjemmetrening og nesten satt fyr på hunden ved et uhell når man forsøkte å sjonglere barn, hjemmekontor og husdyr. Senest i dag snakket jeg med en venn som har gått helt amok på nettshopping, og nå venter på større leveranser av kattefigurer kjøpt på finn.no. Det skal bli godt å komme i gang med en annen hverdag.

Når vi nå sakte, men sikkert skal tilpasse oss denne nye normalen, håper jeg vi tar med oss litt lærdom fra starten på 2020. At vi evaluerer tiden som har vært og drar med oss det beste av måten vi har levd og jobbet på videre.

Det er fullt mulig å holde kontakt med folk man ikke ser til daglig. Det er mulig å se hverandre selv om man ikke gjør det fysisk. Og vi har alle muligheter til å finne lyspunkt i selv de tøffeste tider, noe de siste månedene virkelig har vært et godt bilde på.

Det er også ganske tydelig hvor handlekraftig politikere og enkeltmennesker faktisk kan være. At man bare kan snu seg rundt og håndtere en krise, om man må. Det er enormt med lærdom i å huske hvordan koronakrisen har vært håndtert av myndigheter, ordførere og helsevesen. Hva som faktisk er mulig å få til hvis man prøver. Så kan man kalle det dugnad eller vilje om man vil.

Jeg tror det fortsatt vil gå veldig lang tid før vi kan si at man er tilbake til slik det var. Og kanskje er det noe godt i det også. At vi har forandret oss såpass mye på grunn av denne krisen, slik at vi er litt mer selvbevisste, og litt klokere. At vi er mer forståelsesfulle og tolerante i den nye hverdagen, og at vi dermed er bedre rustet til neste krise.

Jeg tror mange av oss i alle fall har blitt mer bevisst hvor lite som skal til, hvor kort livet er og hvor viktig det er å nyte det med dem man er glad i. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg har vært, og fortsatt er, bekymret for å miste noen jeg er glad i til korona. Eller til noe annet.

Jeg håper folk tenker litt mer over dette i tiden som nå kommer. At vi tar vare på hverandre på en annen måte.

Det er kanskje den nye normalen.

God helg!

Artikkeltags