– Vi får håpe det blir en vane å se både turistfly og privatjeter på flyplassene i Finnmark fremover

På besøk: Jeff Bezos sitt fly på bakken i Alta. Å trekke til seg slike turister er en seier for reiselivet. FOTO: Tom Erik Nilsen/Kronstadposten

På besøk: Jeff Bezos sitt fly på bakken i Alta. Å trekke til seg slike turister er en seier for reiselivet. FOTO: Tom Erik Nilsen/Kronstadposten

Artikkelen er over 1 år gammel

Seier for reiselivet.

DEL

DEBATT (iFinnmark) Forrige helg var Jeff Bezos på besøk i Alta. Daglig leder ved Sorrisniva, Tor Kjetil Wisløff, bekreftet denne uka overfor iFinnmark at Bezos har besøkt overnattingsstedet. Amazon-gründeren er god for 117,7 milliarder dollar. Det må dermed kunne sies å være en svimlende rik mann som besøkte Sorrisniva. Altaposten kunne også melde at han hadde lagt turen innom Jotka fjellstue under sitt besøk i Finnmark.

LES OGSÅ: Dette gjorde verdens rikeste mann i Alta

LES OGSÅ: Verdens rikeste mann landet i Alta i dag: – Enormt mye styr på forhånd

LES OGSÅ: Her var verdens rikeste på besøk - hadde med seg kone og barn

Når verdens rikeste mann velger å besøke ishotellet og Sorrisniva, er det selvfølgelig en kjempeklapp på skuldra til Wisløff og co på ishotellet. Selv om han beskjedent nøyer seg med å si at det viser at man har gjort noe rett, så er det vel mer et tegn på at man faktisk tilbyr opplevelser i verdensklasse i Alta og i Finnmark. For Bezos besøk viser at Finnmark er eksklusivt og ettertraktet, selv blant de som kan velge fra øverste hylle når det kommer til både reisemål og opplevelser.

Det har vært jobbet godt og målrettet med reiselivet de siste årene i Finnmark. Mange har kanskje følt at man er i ferd med å tape kampen mot Tromsø, men det viser seg at masseturismen i Tromsø aldri kan måle seg med det eksotiske og urørte Finnmark. De som vil ha det lille ekstra kommer heller hit.

Flere planlegger stort for å lokke til seg denne typen besøk. Det er et hotell på Årøya utenfor Alta under planlegging, men det er foreløpig ikke finansiert. Hotellet er planlagt som svært luksuriøst og eksklusivt. Om de lykkes med planene kan det bli et spennende tilskudd til reiselivet.

Og det er mange i fylket som har gjort en god jobb, ikke bare i Alta. I Porsanger vil snuhavna gi uante muligheter i årene som kommer. Her vil tusenvis av turister kunne sluses ut med storfly via Banak i snuoperasjoner. Og det det virker som flere og flere får opp øynene for det særegne og eksotiske med Finnmark, med viddene og kysten, det barske klimaet og de ekte naturopplevelsene. Stormen som raser mens snøen pisker vannrett langs finnmarkskysten, å kjøre over vidda fra Alta til Karasjok eller det karrige, men storslagne landskapet på kysten av Øst-Finnmark. Dette kan aldri Tromsø konkurrere mot.

Det er aktører som allerede i dag lykkes godt. I hele fylket er det mange små opplevelsesbedrifter som har stor aktivitet i deler av året. Både i øst og vest er det etablert ishoteller som trekker til seg mange.

Det er veldig tydelig at de som besøker Finnmark ønsker det ekte. Men vi må også tilby andre opplevelser enn det naturgitte.

Det er ingen grunn til at ikke Finnmark på sikt kan ta opp kampen med Nord-Finland. Men det krever samarbeid.

Tenk om hele Vest-Finnmark kunne samle seg om Skaidi for å lage et lokalt «Levi». Dette er et fantastisk anlegg, hvor utsikten på toppen ikke er annet enn fantastisk. Med flere skitrekk og et enda større løypenett kan dette området bli enda mer konkurransedyktig. Men det vil kreve en samordnet, koordinert innsats og betydelige milliarder i investeringer. Men om Norge mener noe som turistnasjon så må vi bygge slike anlegg. Skaidi er lett tilgjengelig fra Alta, Porsanger og Hammerfest og et meget godt valg for en slik etablering om det er vilje hos regionale og nasjonale myndigheter.

Et annet problem i reiselivet i Finnmark er at de små aktørene sliter med å koordinere seg. Nordnorsk Reiseliv er ikke en paraplyorganisasjon som har lyktes i stor nok grad på vegne av Finnmark. Ofte blir det Tromsø som blir fokusert i kampanjevirksomhet. Kanskje kan et destinasjonsselskap for Finnmark være en løsning, men man er avhengig av vilje til samarbeid. Det er for mange små aktører som ikke snakker sammen og koordinerer seg. De har sine bookingssystemer som ikke snakker med hverandre. Man er helt avhengig av en felles plattform og man må klare å gå sammen om å tilby pakkeløsninger slik at det ikke blir noen få løsrevne aktører som stor mot hverandre.

Vi har imidlertid stor tro på at man i Finnmark skal klare å finne sammen og lage gode løsninger. Målet må være å trekke større aktører hit til fylket, og skal man klare det så er man helt avhengig av å være så store og robuste at man er konkurransedyktige mot store og sterke aktører.

Jeff Bezos besøk er en god start. Når Amazon-gründeren valgte å bruke helga på besøk i Finnmark - med åtte timer flytur hver vei - så sier det litt om hvor eksotisk og ettertraktet det er her.

Så får vi bare se om det blir en vane å se både turistfly og privatjeter på flyplassene i Finnmark fremover. Vi håper det!

Artikkeltags