Casher inn 10.000 kroner etter å ha kildesortert melkekartonger

VINNER: En altaværing får et pent beløp inn på konto etter mange års innsats. Illustrasjon.

VINNER: En altaværing får et pent beløp inn på konto etter mange års innsats. Illustrasjon. Foto:

Finnmarking trukket ut som vinner av Returkartonglotteriet.

DEL

(iFinnmark) Blant en enorm mengde melkekartonger fra land og strand, ble det nylig trukket opp en kartong samlet inn av Vefas IKS. På kartongen sto navnet til Roy Odin Isaksen fra Tverrelvdalen i Alta. Han er dermed vinner i Returkartonglotteriet og får en premie på 10.000 kroner.

Han har skyllet, brettet og stappet melkekartonger siden 1997, forteller han.

– Jeg har gjort dette siden lotteriet startet, men har vurdert å slutte å skrive på kartongene siden det aldri har blitt noen gevinst. Men gammel vane er vond og vende, så akkurat nå er jeg glad for at jeg skrev på kartongene, sier han.

Årlig gjenvinnes det 12.000 tonn drikkekartonger per år. Legger du alle kartongene etter hverandre kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger. Lotteriet har eksistert siden 1997. Hvert år trekkes det ut 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner, ifølge en pressemelding.

Avdelingsleder Geir Olsen fra Vefas IKS er glad for å være med på å belønne flinke kildesortere.

– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. Både organisasjoner, bedrifter og privatpersoner som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen, sier han.

Men den som egentlig vinner, er miljøet, ifølge Gunnar Moen. Han er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.

– Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, sier han.

Artikkeltags