(iFinnmark)

– Det er svært bekymringsfullt at folk under 18 år velger å ty til et miljø hvor det er misbruk av narkotika.

Det sier lensmann i Alta, Øyvind Lorentzen.

Søndag var politiet på leting etter en 17 år gammel jente som var meldt savnet av foreldrene. Patruljen fant henne gjemt i et skap i en leilighet med to andre menn, født i 1998 og 1995, til stede. Politiet mistenker amfetaminbruk og rekruttering til narkotikamiljøet.

Lorentzen undrer seg over at jenta er under 18 år i den aktuelle saken.

– At det er så unge, det overrasker meg litt.

Er det en skremmende utvikling, syns du?

– Selvfølgelig er alt av rusmisbruk skremmende. Det påvirker hele samfunnet. Det syns vi ingenting om. Jo tidligere, jo mer bekymring, sier Lorentzen.

Ser mest hasj og amfetamin

Politiet mistenker amfetaminbruk i denne saken. Lensmann Lorentzen sier de ser mest hasj og amfetamin i rusmiljøet i Alta. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er cannabis det mest utbredte illegale rusmiddelet i Norge.

– Vi har ikke tall på om det er flere som bruker hasj enn amfetamin. Men uansett er det bekymringsfullt at det at unge folk misbruker narkotika.

Er det lett å få tak i narkotika i Alta?

– Det svinger selvfølgelig hele tiden, men vi jobber ganske målrettet og forebyggende i henhold til det å begrense tilgangen. I de miljøene hvor det er narkotikamisbruk så vil jeg tro det er mulig å få tak i. Om det er lett eller vanskelig har jeg ingen opplysninger om. Jeg har ikke inntrykk av at det er lettere nå enn tidligere, sier Lorentzen.

Hvor kommer narkotikaen fra?

– Det er vanskelig å si. Hadde vi visst det hadde vi vært der og stoppet det.

– En for mye

Noe stort narkotikamiljø i Alta er det ikke, ifølge lensmannen. De er stadig vekk ute på skoler og steder der ungdommen befinner seg.

– Vi har folk som jobber opp mot både ungdom og ulike miljøer. Det er ikke noe inntrykk av at det er mange som gjør dette, men bekymringsfullt uansett. En er en for mye, for å si det forsiktig, sier Lorentzen.

Som sier alle i politiet jobber forebyggende.

– Det er primærstrategien vår. Alle som er i patrulje eller på lensmannskontoret har fokus på dette.

En strategi for hvordan nye personer rekrutteres og dermed tiltrekkes slike miljøer, ser ikke politiet i Alta noen faste, gjenkjennende mønster på.

– Men det er gjerne gjennom bekjentskaper og omgangskrets. At man omgås folk som kanskje har eller kan skaffe tilgang til narkotiske stoffer. Det er ikke noe bestemt strategi som vi ser at folk bruker for å rekruttere personer, sier Lorentzen.

– Still spørsmål

Dermed råder han foreldre til å snakke med barna sine, uansett om de mistenker rusmisbruk eller ikke.

– Som med en rekke andre ting, bør man snakke med ungdom og være til stede, se dem og stille spørsmål som hva de holder på med og hvem dem omgås. Så må de være oppmerksom på endringer i atferd, humør og lignende.

Og ved mistanke om rusmisbruk på sitt barn, kan politiet være behjelpelig.

– Politiet anbefaler foreldre som er bekymret om å oppsøke hjelp. Enten ved å kontakte politiet eller kommunale tjenester. Når vi blir kontaktet så vil vårt fokus å hjelpe ungdom ut av et rusmisbruk. Det viktigste er å ta mistanken på alvor og sikre at de kommer i kontakt med den rette personen. Der kan politiet være behjelpelig, sier Lorentzen.