Lokallag i Alta stiller seg bak folkeavstemningen: – Folk må vise solidaritet i sammenslåingssaken, og regjeringen må gå tilbake til Stortinget

FORSTÅELSE: Regjeringen er på ville veier når de skal slå sammen Finnmark og Troms med tvang, mener Otto Guts Andersen i Østre Alta Arbeiderforening.

FORSTÅELSE: Regjeringen er på ville veier når de skal slå sammen Finnmark og Troms med tvang, mener Otto Guts Andersen i Østre Alta Arbeiderforening. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Østre Alta Arbeiderlag maner til solidaritet og folkevilje når Finnmark og Troms skal slås sammen. Sammenslåing kan bare lykkes ved hjelp av frivillighet, forståelse og solidaritet, mener lokallaget.

DEL

(iFinnmark) Arbeiderlaget sier i en pressemelding at de følger landsmøtevedtaket og respekterer folkeavstemningen i Finnmark når det gjelder regionreformen.

– Vi er mot bruk av tvang når kartet av regioner skal tegnes. Solidaritet og folkevilje står som viktige rettesnorer for oss. Folk i Finnmark har sagt nei til tvangssammenslåingen av Finnmark og Troms og vi stiller oss bak dette, sier leder Otto Guts Andersen.

Tvang

Regjeringen, med kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) i spissen har klart sagt at Finnmark og Troms skal slås sammen, uansett hva finnmarkingene har sagt i folkeavstemningen. Regjeringen Solberg har valgt en tvangslinje.

– Bruk av tvang i slike saker viser gjerne dårlig politisk håndverk og manglende forståelse av prosessene som må kjøres i forkant, mener Andersen.

Han mener at AP-leder Jonas Gahr Støre har vært tydelig og konkret i sin kritikk av regjeringens håndtering av regionreformen.

– Han viser vei der andre har gått seg vill. AP jobber hele tiden for å gi bedre tjenester til innbyggerne. Gjennom frivillige prosesser kan fylker omforenes til sterkere regioner. Dette kan være en løsning for å oppnå bedre tjenester, men samtidig må prosessene og oppgavene være tydelige definert i forkant, sier Andersen.

Østre Alta Arbeiderlag mener at regjeringen har hatt et ensidig fokus på struktur og lukkede prosesser.

– Dette har ført til at reformen mangler tillit og legitimitet i flere av de nye regionene. Dette er fullt og helt regjeringens ansvar.

Stortinget

Aps lokallag i Østre Alta mener at regjeringen må gå tilbake til Stortinget dersom de ikke evner å gjennomføre stortingsvedtaket.

– Det haster å reparere reformen. Hvis ikke risikerer den å havne i grøfta. Det politiske innholdet må rettes mot innhold, oppgaver og overføring av myndighetene til regionene. Ekspertutvalget som vurderte nye oppgaver til fylkeskommunene kom med flere spennende forslag for å styrke og videreutvikle dem, blant annet med overføring av oppgaver og virkemidler fra en rekke statlige etater. Innholdet i dette kan vi ikke ta stilling til før regjeringen har lagt fram sitt forslag, først da vil regionreformen begynne i riktig ende, sier lokallagets leder.

Artikkeltags