Hei altaværinger! Hvorfor er dere så gniene på å dele taxi, hva er dere redd for?

TAXIHOLDEPLASS: En taxi venter på kunder i Alta. På dagtid er det stille her, men i helgene er det lange køer. Så hvorfor deler man ikke da taxi med fremmede?

TAXIHOLDEPLASS: En taxi venter på kunder i Alta. På dagtid er det stille her, men i helgene er det lange køer. Så hvorfor deler man ikke da taxi med fremmede? Foto:

DEL

Meninger (iFinnmark) Å flytte fra Oslo til Alta har for meg vært en stor overgang på flere områder. Men heldigvis har det vært en såpass positiv overgang, at jeg nå har kjøpt leilighet, og planlegger å være her på ubestemt tid.

Men det er flere ting som stusser meg over altaværingene. Først og fremst ble jeg advart om at folk her er innesluttet, og det må jeg nesten si meg enig i. Av nettverket jeg har skapt meg her, er faktisk ingen fra Alta. Selvsagt synd, men slik har det en gang blitt. De jeg har snakket med her innrømmer gladelig at folk her i byen bare «er slik», og ingen virker nevneverdig villig til å forsøke å endre denne trenden. Flere skylder på finske aner.

Et gyllent eksempel på denne innesluttheten er holdningen i Alta når det kommer til taxikjøring. Den første gangen jeg tenkte over dette, var en veldig kald kveld på Alta lufthavn i fjor. Der sto jeg i taxikø og spurte først en kvinne som sto foran meg om hvilken retning hun skulle. Det viste seg at vi skulle samme retning, men hun var ikke interessert i å dele. Nei, takk. Jeg var helt fortumlet av dette svaret. Endte opp med å dele med tre turister som sto bak meg, men klarte liksom ikke å slippe svaret til denne kvinnen foran meg.

Jeg tenkte at dette sikkert var en enkelthendelse, men den gang ei. Flere ganger etter dette har jeg fått nei på flyplassen, men også på nattetid etter en kveld på byen.

For flere uker siden spurte jeg vel en 5–6 personer før jeg til slutt fikk et rungende ja fra to kvinner. Av ren nysgjerrighet spurte jeg dem vel inne i bilen, om de var fra Alta. Det viste seg at de var fra Karasjok.

Lørdag for en uke siden skulle jeg nok en gang hjem på natta, og siden jeg er en person som ikke gir opp, spurte jeg nok en gang flere i køen foran meg om vi skulle dele taxi. Blant dem var en mann som sto helt foran, som responderte ved å fullstendig overse forespørselen, før han gikk inn alene i en maxitaxi. Nå er det ikke sikkert vi skulle samme vei, men for meg ville det vært helt naturlig å spørre folk bak i køen om noen skulle samme retning.

Da det var min tur gikk jeg bort til bilen og ropte ut i den lange taxikøen om noen skulle til Gakori. To jenter reagerte umiddelbart med et høylytt ja, og kom løpende langt bak fra køen.

Vi hadde en svært så hyggelig tur hjem. De to hadde nesten gitt opp å få en taxi hjem denne kvelden, og som en stor takk så slapp jeg å betale for turen. Det var selvsagt ekstremt sjenerøst, men er også et eksempel på hva som kan skje når man strekker ut en liten hånd.

Alle dere som ikke vil dele taxi med fremmede, hva er dere redde for?

Man sparer mye penger, sparer miljø og kan til og med få en koselig prat med noen man ellers ikke ville snakket med. Og det er faktisk ikke farlig i det hele tatt.

God helg, og lykke til med taxi-spleis!

Artikkeltags