(iFinnmark)

I 1954 ble fisketursdagboken fra den kjente journalisten Joseph Pulitzer gitt ut for første gang i et lite opplag. Nå har Fagtrykk i Alta sikret seg rettighetene til å trykke opp boken «To go fishing in Norway», på både norsk og engelsk.

– Boka handler om livet på elva, og han skriver rett frem hva de mener. Den er veldig godt skrevet, sier styreleder Hans Kristian «Hasse» Kjeldsberg i Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI).

– Pulitzer var en berømt kar, og han hadde jo med seg vennene fra Ritz-familien, som er hotellfolk. Jeg tror nok at den kan bli populær.

Utsatt

Han har vært med på å utvikle boken siden 2014, et prosjekt som har blitt utsatt flere ganger.

– Prosjektet ble planlagt når etterordet ble skrevet av meg og tidligere daglig leder Ivar Leinan, i 2014. Det ble prosjektet lagt på is fordi vi ikke fikk finansiert trykkingen. Men så tok vi det opp igjen i fjor, og Fagtrykk har stått bak finansiering. Så det er Fagtrykk som står bak, samt Vanya Hackel.

Hackel, Kjeldsbergs engelske venn, var den som hadde ideen og skaffet produksjonsrettighetene fra Pulitzer-familien.

– ALI har bidratt med bilder og kjøpte inn visst antall bøker. Fagtrykk måtte vite omtrent hva de fikk solgt før de turte å bli med. Ideen var å trykke opp boka og oversette den til norsk.

Sendes til London

Til sammen har omtrent ett tusen bøker blitt trykt opp, sammen med tidligere usette bilder fra den seks uker lange turen.

– Samtidig lager vi engelske utgaver også for de som er interessert.

Av de tusen bøkene er et par hundre på engelsk, og de fleste av disse blir sendt til Hackel i London for salg. Men noen skal ALI beholde på kontoret for salg til utenlandske fisketurister, sammen med de 300 norske eksemplarene de har kjøpt.

– Det er godt gammelt stoff om livet på elva, og veldig gode historier. Det er en usminket opplevelse av stakerne og fiskerne i elva, sier Kjeldsberg.