Scooter utløste trolig snøskred: – Det er skremmende

«SKUMMELT»: Dette snøskredet kunne i verste fall ha ført til skade på både materiell og menneskeliv.

«SKUMMELT»: Dette snøskredet kunne i verste fall ha ført til skade på både materiell og menneskeliv. Foto:

Skredekspert ber folk velge tenke over skredfaren.

DEL

(iFinnmark) Søndag formiddag var Gøran Magne Johnsen‎ på scootertur ved Risholla i Mathisdalen i Alta. Der kom han over et relativ fersk snøskred i en skråning like ved scooterløypa. Spor på stedet viser at en snøscooter har kjørt opp skråningen, men det er uvisst om det var kjøretøyet som uløste skredet.

– Det er skumle greier og kan skje der man minst venter det. Løypa går bare 20–30 meter fra skredet, sier han.

Han anslår snøskredet å være mellom 40 og 50 meter bredt.

Ustabilt mellomlag

Skredobservatør for NVE og friluftsleder ved Øytun Folkehøyskole, Bjørnulf Håkenrud, har undersøkt stedet nærmere.

– Vi var nysgjerrige på hvor stort skredet var. Da jeg kom fram, viste det seg at det var høy bruddkant, og hadde gått nedover i slakk terreng, sier han.

Nærmere undersøkelser viste at det var dannet «kantkorn» eller «sukkersnø» som det også kalles, oppå gammel skaresnø. Dette kan fungere som kulelager når tung snø legger seg oppå, og er en vanlig årsak til at snø raser.

Trolig utløst av scooter

Skredet startet i venstre hjørne, så har det forplantet seg videre bortover, mener skredobservatøren.

– Jeg vet ikke for sikkert, men jeg aner at en scooter har påvirket. Skredet har forplantet seg i to meter dyp snø. Det er skremmende, og vanlig, sier Håkenrud.

Og legger til:

– Det var skredmasse nok til en scooter ville ha trillet rundt. Verre blir det hvis man blir klemt mot et tre. Hadde en person – en skiløper eller scooterfører – blitt klemt mot et av trærne der nede, kunne det ha gått virkelig galt.

FARE: Skred i kombinasjon med disse trærne kunne vært ille for den som kom i klem.

FARE: Skred i kombinasjon med disse trærne kunne vært ille for den som kom i klem. Foto:

Området er spesielt utsatt med tanke på skredfare. Han oppfordrer nå folk holde seg innenfor den stikkede løypen i stedet for å kjøre der mange kjører.

– Det er også mulig å kjøre lenger ut på ryggen, men da er det mye stein. Kjører man etter den stikkende løypen er man relativt trygg. Det virker kanskje rart å kjøre 10 til 20 meter unna der andre har kjørt, men det er tett på med skredfarer i denne scooterløypa, sier han.

TO METER HØYT: – Når skred først har gått, var det hardt. Da er det usannsynlig at det kan skje noe. Jeg tillot med å gå opp der, sier skredobservatør Bjørnulf Håkenrud om snøskredet i Mathisdalen.

TO METER HØYT: – Når skred først har gått, var det hardt. Da er det usannsynlig at det kan skje noe. Jeg tillot med å gå opp der, sier skredobservatør Bjørnulf Håkenrud om snøskredet i Mathisdalen. Foto:

Nyttig app

Skredeksperten opplyser videre at NVE og han selv er interessert i alle bilder av snøskred. Det finnes en applikasjon som heter regObs som folk kan bruke til å planlegge turene sine samt sende inn skredbilder.

 – RegObs er et godt hjelpemiddel for å planlegge turer. Tar man fram appen får man se hvor bratt terrenget er rundt seg. Det er kartbasert. Man kan også ta bilde gjennom appen og sende det direkte, sier Bjørnulf Håkenrud.

For øvrig minner han om Varsom.no hvor det opplyses om skredfare. I skrivende stund er det moderat fare for snøskred i Vest-Finnmark.

Artikkeltags