Næringssjefen i Alta lanserer Banak som knutepunkt for turisme

Jørgen Kristoffersen, næringssjef i Alta

Jørgen Kristoffersen, næringssjef i Alta

Artikkelen er over 2 år gammel

Porsanger-ordføreren vil ha FlyViking til flyplassen.

DEL

(iFinnmark) Alta kommunes næringssjef, Jørgen Kristoffersen, trakk fram Lakselv lufthavn Banak som knutepunkt for turisme og godstransport til og fra Asia da ni finnmarkskommuner la fram sine innspill til Avinors nordområdestrategi.

– Det er bare Banak som har stor nok rullebane til de største flyene. Da er det ganske enkelt å vite hvor man skal ta dem ned, sier han.

Et enkelt Boeing 747 – det største passasjerflyet som har landet på Banak – er det plass til mellom 416 og 660 passasjerer avhengig av konfigurasjon. Næringssjefen mener at kommunene i Finnmark må samarbeide om å ta hånd om turistene som kommer.

– Banak vil være et nav for trafikk, som gjør at vi slipper å svekke oss selv ved å sende turistene innom Tromsø, sier Kristoffersen.

FORNØYD: Aina Borch (Ap), ordfører i Porsanger, er glad for at Alta ser til Banak.

FORNØYD: Aina Borch (Ap), ordfører i Porsanger, er glad for at Alta ser til Banak.

Vil ha lokale ruter

Porsangerordfører Aina Borch (Ap) er syns det er bra at Alta nå begynner å se til Banak.

– Samtidig er det som er viktig nå, hvordan vi gjør kysten mer tilgjengelig. Hvis vi flyr inn flere turister, må vi ha lokale ruter fra Banak også, fra for eksempel FlyViking, sier hun.

Borch forteller at hun har inntrykk av at kommunene i Finnmark nå har en felles forståelse for mulighetsrommet og utfordringene i regionen.

– Det har ikke alltid vært sånn. Nøkkelen framover blir å være enige om å bygge godt i lag med hverandre. Banak som knutepunkt for asiaturisme kan jo gå på bekostning av for eksempel Alta, men vi må tenke stort og gi rom for hverandre, sier hun.

STØTTE: Nordkappordfører Kristina Hansen ser også fordel med Banak.

STØTTE: Nordkappordfører Kristina Hansen ser også fordel med Banak. Foto:

Vil ha bedre flytilbud for turister

Nordkappordfører Kristina Hansen er enig i at Banak er viktig, både for turisme og for fiskeeksport. Det fordrer imidlertid transport på landeveien. Hansen ønsker seg dog bedre regularitet på flyrutene til Honningsvåg, og bedre ruter for turistene.

– Vi har for lite av flyturister. Det er ikke lagt opp ruter for turister. Vi får i dag turister på sjø og vei primært, og selv om det også kommer noen med fly. bør vi få inn flere, sier hun, og fortsetter:

– Det er helt nødvendig om vi skal ta del i det asiatiske markedet.

Geir Ove Bakken, hovedutvalgsleder for kultur, folkehelse og samferdsel i Finnmark fylkeskommune er klar på at Banak har store muligheter inn i framtida. Han trekker også fram at Finnmark har gode regionale flyplasser, med to gode flyplasser i Alta og i Kirkenes.

– Så er det planer om en ny flyplass i Hammerfest også. Vi er godt forspent for framtida, med våre lokale lufthavner og regionale flyplasser, sier han.

Artikkeltags