Eirik Palm mener redaktøren blander roller: – Det er problematisk å være både journalist og bøddel

REAGERER: Kommunikasjonssjef for Finnmarkseiendommen, Eirik Palm, reagerer på at Altapostens Jarle Mjøen både dekker og kommenterer egen sak.

REAGERER: Kommunikasjonssjef for Finnmarkseiendommen, Eirik Palm, reagerer på at Altapostens Jarle Mjøen både dekker og kommenterer egen sak. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Oi, oi, oi, Jarle. Hva er dette?

DEL

(iFinnmark) Leder for kommunikasjon i FeFo, Eirik Palm, reagerer på at Jarle Mjøen i Altaposten skriver om Finnmarkseiendommens (FeFo) rolle i Altas boligmarked både på lederplass og i redaksjonelle saker.

«Først skriver du en redaksjonell sak med kritikk, så støtter du kritikken helhjertet på lederplass, og retter krass kritikk. Nå, i en ny kommentar, meier du altså ned mottakeren av kritikken i saken og lederen din. Det samme gjør du med deltakere i kommentarfeltet, som er uenig med deg. Og til sist kaller du det hersketeknikk når det påpekes at du både dekker og kommenterer egne saker.», skriver Palm i et innlegg på Facebook.

Spør om objektivitet

Til iFinnmark sier Palm at han mener det er problematisk å være både journalist og bøddel.

– Hvordan kan man som leser være sikker på at en journalist er objektiv. Det er det til slutt leserne som avgjør. Hvor nøytral kan man være i utvelging av kilder og hvordan man behandler dem. Det koker egentlig ned til et generelt spørsmål i pressen. Kan man være både journalist og agitator, spør Palm som selv har vært journalist og redaktør i blant annet NRK og Finnmark Dagblad.

– Pressefaglig diskusjon

Han fremmer at han ønsker seg en pressefaglig og presseetisk diskusjon.

– Det tror jeg vi trenger i Finnmark, og det tror jeg at journalistene i Finnmark trenger. Dette handler ikke om FeFo, men om journalistfaget og utøvelsen av det. Det ene øyeblikket lages en story, den neste går man ut og proklamerer full støtte til den ene parten, og meier ned den andre. Dine sterke meninger rundt ei problemstilling, er med på å styre eller påvirke måten du lytter til kilder på. Konklusjonen blir den du ønsker den skal være. Jeg tror journalistene taper troverdighet, tillit og omdømme på det, sier Palm og fortsetter:

– Kildene er ikke dumme. Folk flest er godt reflektert og informert. Så man kan si ja, jeg føler at jeg er objektiv. Til syvende og sist er det ikke du som avgjør det, det avgjør andre.

– Avsporingsforsøk

Mjøen har svart Palm på sosiale medier, hvor han blant annet skriver at «håpet er at FeFo blir på banen og tar samfunnsdebatten i stedet for å avspore debatten og forsøke å bringe kritikk til taushet».

Palm sier at kritikk er ikke et problem, dette handler om noe annet.

– Det er et fint avsporingsforsøk fra hans side. Dette handler om noe annet, det handler om etikk og utøvelsen av fag. Det er ikke slik at målet helliger midlene. Jeg skjønner at han ønsker å dreie det den veien, dette er antakelig ubehagelig. Når det gjelder FeFo skal vi ta den saken, vi skal finne fram flere tall og dokumentere. Han må gjerne kommentere og gi oss masse kritikk, det bringer verden videre. Men han må velge om han skal være journalist eller kommentator, sier Palm.

Mjøen svarer

Dette sier Mjøen til Palms uttalelser:

– Det ideelle er at man kan ha egne kommentatorer i avisa, Finnmark Dagblad har vel heller ikke det. Kritikken som har kommet angående FeFo er både saklig og begrunnet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE UVANLIG: - Det er ikke uvanlig at utøvende journalister kommenterer ting, sier Altaposten-redaktør Jarle Mjøen.

IKKE UVANLIG: - Det er ikke uvanlig at utøvende journalister kommenterer ting, sier Altaposten-redaktør Jarle Mjøen. Foto:

– Du ser ikke noe problem med å være objektiv da, slik Palm ser?

– Jeg har ingen problemer med å være objektiv og å lage en objektiv sak på FeFo. Jeg har kommentert både på lederplass og kommentarplass om FeFo en rekke ganger, og har hatt null problemer med å lage redaksjonelle saker. Jeg har heller fått tilbakemelding fra FeFo på at de har vært veldig godt fornøyd med sakene. Det må legges til at jeg tidligere i kommentarartikler har vært positiv til FeFo og gitt dem ros i enkelte saker.

– Prøver å avspore debatten

Han mener at FeFo forsøker å avspore debatten.

– Jeg mener saken er mye viktigere, og samfunnsansvaret som FeFo har er mye viktigere å diskutere enn å prøve å avspore debatten og koble inhabilitet til min person. Jeg er ikke inhabil i denne situasjonen, jeg har tatt opp et samfunnsproblem for veldig mange i Alta-samfunnet. Boligpriser presses opp til et nivå som førstegangsetablerere snart ikke kan være med på, sier Mjøen.

– Ikke uvanlig

Han mener det ikke er noe unikt over at han har skrevet artikkel og kommentert saken.

– Det er ikke uvanlig i store medier, at utøvende journalister kommenterer ting. Pål T. Jørgensen dekker det som skjer i USA, president Trump, hvor han i neste anledning kommenterer og kommer med sterke meninger. Det er ikke noe unikt dette her, sier han.

Når det gjelder Palms uttalelse om kommentarfeltet, skriver for øvrig Mjøen følgende på Facebook:

«Det var en indirekte invitt til Frank og Ap om å fortsette en åpen samfunnsdebatt som vi så starten på i kommentarfeltet. Spørsmålet er om det er partiets politikk å tenke profitt/markedsprising i stedet for å tenke samfunnsansvar?».

Artikkeltags